αρχική η εταιρία δραστηριότητες CLLD  Αλιεία leader 2007-2013 χρήσιμοι σύνδεσμοι επικοινωνία
νέα
english

νέα

29.03.2016

1η Ενημερωτική Εκδήλωση: Σχεδιάζοντας τη νέα πρόταση Leader 2014-2020 - C.L.L.D.

Η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας – Αναπτυξιακή ΑΕ Ο.Τ.Α. στα πλαίσια προγραμματισμού της νέας προγραμματικής περιόδου για το μέτρο 19 «Στήριξη για Τοπική Ανάπτυξη μέσω του LEADER (ΤΑΠΤοΚ – Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων)» του ΠΑΑ 2014-2020, πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση στις 28–03–2016 ημέρα Δευτέρα & ώρα 19:30 στην Καλαμάτα, στο αμφιθέατρο «ΑΛΕΞ. ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΣ» του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας με αντικείμενο: «Σχεδιάζοντας τη νέα πρόταση Leader 2014-2020-C.L.L.D.».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας κ. Ιωάννης Φαββατάς, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, οι Δήμαρχοι Καλαμάτας, Μεσσήνης, Πύλου-Νέστορος, Οιχαλίας, Δυτικής Μάνης και εκπρόσωπος του Δήμου Τριφυλίας εκπροσωπώντας το σύνολο των Δήμων του Νομού, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Καλαμάτας, εκπρόσωποι  κοινωνικών, επαγγελματικών και παραγωγικών φορέων κ.λ.π.

Την ημερίδα άνοιξε ο Πρόεδρος της ΑΝ.ΜΕΣ. ΑΕ ΟΤΑ κ. Ιωάννης Αργυράκης ο οποίος  αφού παρουσίασε συνοπτικά το έργο της εταιρείας κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο επεσήμανε την ανάγκη ενεργούς  συμμετοχής όλων των φορέων και των πολιτών στις εκδηλώσεις διαβούλευσης που θα γίνουν στα πλαίσια του μέτρου 19-CLLD  προκειμένου να φτιαχτεί ένα πρόγραμμα που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Μεσσηνίας και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής.

Παίρνοντας το λόγο ο  Περιφερειάρχης κ. Τατούλης αναφέρθηκε στον ενεργό ρόλο που θα έχει η Περιφέρεια καθώς ύστερα και από απαίτηση των Περιφερειών η  διαχείριση των προγραμμάτων αγροτικού χώρου θα γίνει από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας  γεγονός που θα συμβάλει στην ταχύτερη και αρτιότερη υλοποίηση των προγραμμάτων και στην μέγιστη απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων και χρηματοδοτήσεων.   Ο ίδιος όπως τόνισε  θα συμβάλει τα μέγιστα σε αυτή την προσπάθεια σε συνεργασία πάντα με τους φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων.


Χαιρετισμό απηύθυναν οι Δήμαρχοι και εκπρόσωποι Δήμων καθώς και άλλων φορέων που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Στη συνέχεια έγινε αναλυτική παρουσίαση του Μέτρου 19-C.L.L.D. (Τοπική  Ανάπτυξη  με Πρωτοβουλία  Τοπικών  Κοινοτήτων), των θεματικών κατευθύνσεων οι οποίες πρέπει να είναι σύμφωνες με τη στρατηγική του ΠΑΑ 2014-2020 και του ΕΠΑΛΘ 2014-2010, της μεθόδου σχεδιασμού και υλοποίησης αναπτυξιακών  στρατηγικών η οποία βασίζεται στην -«εκ των κάτω προς τα άνω» (bottom-up) προσέγγιση, τονίστηκε ότι πρωτοποριακό στοιχείο αποτελεί η από κοινού εφαρμογή των 4 ταμείων:

·  Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ)

·  Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ)

·  Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)

·  Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ).


ενώ αναφέρθηκαν ενδεικτικές κατηγορίες επενδυτικών προτάσεων που προβλέπονται να ενισχυθούν μέσω του προγράμματος.


Στη χθεσινή πρώτη εκδήλωση ενημέρωσης τέθηκαν οι βάσεις για έναν άρτιο και συμμετοχικό σχεδιασμό της πρότασης LEADER για την επόμενη προγραμματική περίοδο για την αγροτική ανάπτυξη. Η ΑΝ.ΜΕΣ.ΑΕ ΟΤΑ σε συνεργασία  με τους Δήμους θα πραγματοποιήσει ανάλογες ενημερωτικές εκδηλώσεις καθώς και διαβουλεύσεις με  επιμέρους φορείς προκειμένου καταλήξει στην επιλογή της τοπικής γύρω από την οποία θα διαρθρωθεί το τοπικό πρόγραμμα.Σχετικά αρχεία:

Έντυπο εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος – Δημόσιου χαρακτήρα
Έντυπο εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος – Ιδιωτικού χαρακτήρα

Σχετικές φωτογραφίες:

Photo
Photo
Photo
Photo
Photo