Απολογισμός εργαστηρίου “Η συνεργασία, πολλαπλασιαστής της αποτελεσματικότητας”
Με επιτυχία διεξήχθη το εργαστήριο με θέμα «Η συνεργασία, πολλαπλασιαστής της αποτελεσματικότητας»
Η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, την Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2024, διοργάνωσε εργαστήριο με θέμα «Η συνεργασία, πολλαπλασιαστής της αποτελεσματικότητας». Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο House by Phaos με τη συμμετοχή περίπου 25 ατόμων προερχόμενων από την τοπική αυτοδιοίκηση, το Διοικητικό Συμβούλιο, την Επιτροπή Διαχείρισης Προγράμματος και την Ομάδα Τοπικής Δράσης της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας, από κοινωνικούς εταίρους, καθώς και άλλες αναπτυξιακές εταιρείες της χώρας με τις οποίες η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας έχει αναπτύξει ισχυρή συνεργασία.
Η αξία της συνεργασίας απετέλεσε το βασικό μήνυμα του εργαστηρίου και, βασική επιδίωξη των ομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του εργαστηρίου, ήταν η ανάδειξη του πώς η συνεργασία λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής της αποτελεσματικότητας τόσο στην εφαρμογή τοπικών προγραμμάτων, όσο και στη χάραξη αναπτυξιακών στρατηγικών, εν γένει.
Το εργαστήριο ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του κ. Ευστάθιου Αναστασόπουλου, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μεσσηνίας, ο οποίος εστίασε στην προσφορά του τοπικού προγράμματος CLLD/LEADER στην τοπική κοινωνία, καθώς και στην ανοδική πορεία της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας στον χάρτη των αναπτυξιακών εταιρειών της χώρας η οποία, αφενός οφείλεται στο σημαντικό έργο των στελεχών της, αφετέρου αποτελεί προϊόν ενεργειών εξωστρέφειας και συνεργασίας, όπως η στρατηγική συνεργασία με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα και η συνεργασία με εταιρεία παροχής συμβουλών ανάπτυξης από την Περιφέρεια Κρήτης – μία περιφέρεια συγγενή σε δραστηριότητες με την Περιφέρεια Πελοποννήσου η οποία αποτελεί καλή πρακτική στη διαχείριση αναπτυξιακών ευκαιριών και προγραμμάτων.
Ακολούθησε χαιρετισμός του κ. Αναστάσιου Σαρδέλη, Προέδρου της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας, ο οποίος ανέδειξε την αξία των ενεργειών εμψύχωσης στο πλαίσιο τοπικών προγραμμάτων και παρουσίασε τον στρατηγικό σχεδιασμό της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας αναφορικά με τον τρόπο και τα μέσα υλοποίησής τους.
Στη συνέχεια, ο κ. Ηλίας Σπαρτιάνος, συντονιστής του τοπικού προγράμματος της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας, παρουσίασε, εν συντομία, το τοπικό πρόγραμμα CLLD/LEADER της περιόδου 2014-2020 το οποίο υλοποιείται έως τον Δεκέμβριο 2025 δίνοντας έμφαση στις δράσεις του προγράμματος, στον αριθμό και το είδος των επενδύσεων, καθώς και στο αρχικό και το τελικό ύψος του προϋπολογισμού, όπως αυτό διαμορφώθηκε κατόπιν υπερδεσμεύσεων.
Ο κ. Μαρίνης Μπερέτσος, Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Πάρνωνα, αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας που, διαχρονικά, έχουν αναπτύξει οι δύο εταιρείες, καθώς και στη συνέχιση της εν λόγω συνεργασίας στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης ενός κοινού οράματος το οποίο θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το αναπτυξιακό όραμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και την περιφερειακή στρατηγική ανάπτυξης. Κατόπιν, ο κ. Μπερέτσος ανέδειξε επενδύσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο τοπικών προγραμμάτων ανά την Ελλάδα και αποτελούν παραδείγματα καλών πρακτικών, δεδομένου ότι προσέδωσαν προστιθέμενη αξία στις περιοχές παρέμβασης. Ενδεικτικά, ορισμένες από τις επενδύσεις που έγινε αναφορά ήταν οι δράσεις του εθελοντικού σωματείου «Φίλιος Ζευς» στο Ηράκλειο Κρήτης, το αναρριχητικό πάρκο Λεωνιδίου, το Μουσείο Παιχνιδιών στη Ρόδο και άλλα.
Η κα Χριστίνα Καλαθά, Διευθύντρια της ΟΤΔ «Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής», ανέδειξε μέσω της παρουσίασής της τη σημασία της ανάπτυξης διατοπικών και διακρατικών συνεργασιών στο πλαίσιο τοπικών προγραμμάτων. Ο κ. Σωτήρης Μπόλης, Σύμβουλος ανάπτυξης πολιτισμού, παρουσίασε δράσεις πολιτισμού και τη μεθοδολογία εφαρμογής τους, ενώ, ο κ. Δημήτρης Μαυρογιάννης, Διαχειριστής της εταιρείας MADE Consultants και σύμβουλος της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας ανέδειξε τα κοινά χαρακτηριστικά της Μεσσηνίας και της Κρήτης δίνοντας έμφαση στην αξία της συνεργασίας των δύο περιοχών, καθώς επίσης, παρουσίασε τη σημασία των ενεργειών εμψύχωσης, τα είδη και τις εφαρμογές αυτών.
Ακολούθησε παρουσίαση αναφορικά με το πώς η συνεργασία έχει οδηγήσει στην ανάδειξη και προώθηση των μεσσηνιακών ποικιλιών οίνου – ενός προϊόντος της μεσσηνιακής γης που, μέχρι πρότινος, δεν ήταν ευρέως γνωστό ότι αποτελεί εξέχον προϊόν του τόπου. Συγκεκριμένα, η κα Μαρία Τσαβολάκη, εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας Messinia Terroirs παρουσίασε το πώς έχει δομηθεί το εν λόγω στρατηγικό πλάνο για την αναβίωση και την ανάδειξη του αμπελώνα και του οίνου στη Μεσσηνία.
Τέλος, ο κ. Άγγελος Κυριακούλης, Συνιδρυτής και Διαχειριστής της ΤeGaia – Κτήμα Κυριακούλη, παρουσίασε την καλή πρακτική δύο νέων οι οποίοι οραματίστηκαν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την εφαρμογή καινοτομιών σε ένα παραδοσιακό, μέχρι πρότινος, αγρόκτημα το οποίο, σήμερα, εμπορεύεται -και ηλεκτρονικά- παραδοσιακά προϊόντα της Αρκαδίας από το αγρόκτημα στο τραπέζι με απώτερο όραμα ο καταναλωτής να γνωρίζει τη διαδικασία παραγωγής και την προέλευση των προϊόντων που προμηθεύεται, να μπορεί να προμηθευτεί φρέσκα προϊόντα με ασφάλεια τα οποία έχουν παραχθεί με περιβαλλοντικά βιώσιμες μεθόδους.
Κλείνοντας, ο κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, Εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, τοποθετήθηκε τονίζοντας ότι το Επιμελητήριο Μεσσηνίας έχει αναπτύξει σημαντικές συνεργασίες τα τελευταία έτη και έχει αναπτύξει πλέον νέα εργαλεία για την προώθηση της επιχειρηματικότητας δίνοντας, παράλληλα, σημαντική έμφαση στα δίκτυα.
Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ενεργειών εμψύχωσης του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 του οποίου το διάστημα υλοποίησης έχει παραταθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2025.