Απολογισμός εργαστηρίου με θέμα «Διασύνδεση γνώσης και παραγωγής, εκπαίδευση και μεταφορά γνώσης–Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο»
Πραγματοποιήθηκε, στην Κορώνη το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025 (στο κτίριο Κλάπα) με ευρεία συμμετοχή κοινού η εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Διασύνδεση γνώσης και παραγωγής, εκπαίδευση και μεταφορά γνώσης» του σχεδίου διατοπικής συνεργασίας «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές ΙΙ: Ελληνικός Γαστρονομικός Πολιτισμός» του τοπικού προγράμματος CLLD/Leader, υπομέτρο 19.3 του Μέτρου 19 του ΠΑΑ 2014-2020.
Παραγωγοί, μεταποιητές, λοιποί επαγγελματίες (σχετιζόμενοι με το ελαιόλαδο), καθώς και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της γαστρονομίας/εστίασης ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα οργανοληπτικής αξιολόγησης δειγμάτων εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου που πραγματοποιήθηκε από το πιστοποιημένο εργαστήριο γευσιγνωσίας ελαιολάδου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Αναδείχθηκε η αναγκαιότητα αλλά και η δυνατότητα διασύνδεσης και αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας με την παραγωγή ποιοτικών γεωργικών προϊόντων και δη του ελαιολάδου που αποτελεί το κυρίαρχο προϊόν της περιοχής μας. Μέσω της ανταλλαγής απόψεων έγινε κοινά αποδεκτό ότι η παραγωγή ποιοτικότερων προϊόντων μπορεί να περάσει μέσα από την γαστρονομία και την εστίαση, με εκπαίδευση παραγωγών και ανθρώπων της γαστρονομίας και εστίασης, ώστε να υπάρξουν θετικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία. Εκφράστηκε η πεποίθηση ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της περιοχής μπορεί μέσω της εφαρμογής κατάλληλων στρατηγικών να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού στη Μεσσηνίας.
Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν οι εξής:
Αναστάσιος Σαρδέλης – Πρόεδρος Αναπτυξιακής Μεσσηνίας Α.Ε.Α.ΟΤΑ, Ιωάννης Καρβέλας– Σύμβουλος Επιχειρήσεων Ελαιολάδου, Λάζαρος Κουροκεχαγιάς – Γεωπόνος, Κωνσταντίνα Μπουγιέση,-Τεχνολόγος Τροφίμων, Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Χαέν (Ισπανία) στη γευσιγνωσία ελαιολάδου, μέλος της ομάδας γευσιγνωσίας ελαιολάδου του Εργαστηρίου γευσιγνωσίας ελαιολάδου, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Αλέξης Καράμπελας-Παραγωγός, ιδιοκτήτης ελαιουργείου, τυποποιητής & διοργανωτής γευσιγνωσιών ελαιολάδου και τοπικής γαστρονομίας.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν εκ μέρους του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος κ. Παναγιώτη Καρβέλα, ο Αντιδήμαρχος Απασχόλησης, Τουρισμού & Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης Μαργιάννης, καθώς και ο Δ/νων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας Α.Ε. Α.ΟΤΑ. κ. Ιωάννης Αδρακτάς.