Διοργάνωση εργαστηρίου με θέμα «Διασύνδεση γνώσης και παραγωγής, εκπαίδευση και μεταφορά γνώσης–Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο»
08-01-2025
Διοργάνωση εργαστηρίου με θέμα «Διασύνδεση γνώσης και παραγωγής, εκπαίδευση και μεταφορά γνώσης–Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο»
Η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας ΑΕ Α.ΟΤΑ στο πλαίσιο της τοπικής δράσης Β1 «Διασύνδεση γνώσης και παραγωγής, εκπαίδευση και μεταφορά γνώσης» του σχεδίου διατοπικής συνεργασίας «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές ΙΙ: Ελληνικός Γαστρονομικός Πολιτισμός» του τοπικού προγράμματος CLLD/Leader, υπομέτρο 19.3 του Μέτρου 19 του ΠΑΑ 2014-2020, διοργανώνει εκπαιδευτική δράση (workshop), με σκοπό τη διασύνδεση της γνώσης και της έρευνας που αναπτύσσεται σε εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς φορείς, της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων αγροδιατροφής και της γαστρονομίας /εστίασης σε όλη την αλυσίδα παραγωγής «από τη γη στο πιάτο». Η συγκεκριμένη δράση θα λάβει χώρα το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025 και ώρα 18:30 στο κτίριο «Κλάπα» στην Κορώνη και απευθύνεται σε κατά κύριο λόγο σε παραγωγούς/μεταποιητές ή και λοιπούς επαγγελματίες (σχετιζόμενους με το προϊόν) καθώς και σε επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της γαστρονομίας – σε όλη την αλυσίδα παραγωγής «από τη γη στο πιάτο».
Βασικός στόχος είναι η ανάδειξη του ποιοτικού αποθέματος της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και ειδικότερα, για την περιοχή μας, του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου από τις ποικιλίες «κορωνέικη», «καλαμών» και «μαυρολιά», μέσα από την εκπαίδευση των τοπικών παραγωγών για την εφαρμογή καινοτομικών προτάσεων και επιχειρησιακών σχεδίων με βάση τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της αγροτικής παραγωγής στην αγροδιατροφή και την παραγωγή προϊόντων, που αποτελούν τη βάση της γαστρονομίας και η οποία θα συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της παραγωγής και της διαφοροποίησης στην Μεσσηνία. Σκοπός είναι η σύνδεση της παραγωγής εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου με την εστίαση και την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας μέσα από την χρήση διαφορετικών εξαιρετικών παρθένων ελαιόλαδων (ανάλογα με τις τιμές της οργανοληπτικής αξιολόγησης) σε παραδοσιακές συνταγές. Επιδίωξη της συγκεκριμένης προσπάθειας είναι η παραγωγή ποιοτικότερων προϊόντων η οποία περνάει μέσα από την γαστρονομία και την εστίαση, με εκπαίδευση παραγωγών και ανθρώπων της γαστρονομίας και εστίασης, με αποτέλεσμα κέρδος για την τοπική κοινωνία. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της περιοχής μας μπορεί μέσω κατάλληλων στρατηγικών να γίνει μοχλός ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού στη Μεσσηνίας.
Αναλυτική πληροφορία για το πρόγραμμα του εργαστηρίου μπορείτε να βρείτε εδώ